Nakon što roditelj dobije preporuku poznate osobe ili ugleda oglas na društvenim mrežama vezanim uz moje radionice te odluči prijaviti dijete, jedno od najčešćih pitanja je što da mu kaže gdje će ga odvesti. Odgovor na to pitanje ovisi o djetetovu uzrastu i karakteru.

Mlađa znatiželjna djeca koja vole nova iskustva i upoznavanje s drugom djece, bit će zadovoljna s bilo kakvim komentarom tipa: Ideš u jednu igraonicu gdje ćeš upoznati još djece i s kojima ćeš se igrati. Istina je da ćemo se većinom igrati, ali ako je dijete naviklo na tipične igraonice, na prvi pogled će ostati zbunjeno jer ga neće dočekati sprave za penjanje, mnoštvo igračaka i velik prostor. Stoga svakako spomenite da se radi o druženju s djecom i jednom voditeljicom koja zajedno s njima smišljava igre kroz koje učimo kako da se bolje osjećamo, naučimo reći što nas muči i pričamo o različitim temama kako nekome biti dobar prijatelj, kako se opustiti i riješiti ljutnje ili tuge… Učit ćemo kako pravilno disati ili misliti o sebi i drugima lijepo i s poštovanjem. Učimo što je to zahvalnost i na čemu sve možemo biti zahvalni.

Mlađoj djeci koja su povučenija i više skeptična svakako spomenite da ćete ostati na satu s njim dok se ne bude osjećalo dovoljno ugodno da vi možete otići obaviti neke stvari. Naglasite da tamo nema puno djece te da slobodno trenerici (voditeljici) Ivančici može reći ako mu nešto ne odgovara ili treba.

Starija djeca (školarci) će shvatiti otprilike što radimo već iz opisa onoga što piše u oglasu, ali će pravi uvid dobiti tek nakon oglednog sata. Njima čak niti ne treba puno objašnjavati, jer ću im ja opisati već u uvodu na prvom satu na koji dođu. Tamo će mu se svi predstaviti i reći što oni vole kod Relax kids satova. A ostalo je povijest

 

Što ako dijete ne želi dolaziti na satove, a već je upisano?

 

 

Događa se da mlađa djeca vrlo brzo zaborave kako im je bilo na prethodnim satovima i dok prođe 7 dana, ne osjećaju se sigurno da ponovo odlaze na aktivnosti. To osobito vrijedi za djecu koja su vrlo vezana uz bar jednog od roditelja i koja su nepovjerljiva ili su imala neko loše iskustvo. Predlažem da ih motivirate tako što ćete ih podsjetiti kako im je bilo prvi put ili više puta i kako ne može baš uvijek biti onako kako si je ono zacrtalo. Zamolite ga da ima povjerenja u vas i vašu odluku. Pritom pripazite da je dijete odmorno i da slučajno nije bolesno jer tada znaju biti dodatno osjetljivi.

Kao roditelj donosite odluke za koje vjerujete da su ispravne i ako redovito ostavljate djetetu na izbor da odluči gdje će ili neće ići, na njega stavljate puno veći „teret“ nego što bi ono trebalo nositi. Uz malo dobrog poticaja, svako dijete prihvati Relax kids aktivnosti jer su jednostavno zabavne, ugodne i jako korisne.

 

Ako pak starije dijete ne želi odlaziti nakon što je dalo šansu programu, nema ga smisla siliti jer će raditi aktivnosti preko volje i neće nimalo profitirati. Neka djeca jednostavno vole živahnije aktivnosti s više adrenalina i to je sasvim u redu. Možete pokušati ponovo nakon nekog vremena ili ga prijaviti na individualnu radionicu gdje mu se mogu na miru posvetiti i vidjeti što ga muči uz grupni rad i treba li možda samo više pozornosti koju mu je teško dobiti u grupi.

 

Izuzetno poštujem svako dijete i njegovu individualnost, pa ću lakše ostvariti komunikaciju kad smo nasamo. Ili pak u kombinaciji s roditeljem ili roditeljima. Većina djece to prepozna i ostane na radionica cijelu školsku godinu ili čak više godina zaredom. Meni je to najbolja potvrda da ono što radim ima stvarno veliku dobrobit za njih i da se raduju druženju sa mnom.