Često mi se roditelji javljaju i opisujući svoje dijete spominju da ima manjak samopouzdanja, da je povučeno ili da se ne zna izboriti za sebe. Kad ih pitam kakvi su oni bili u tom uzrastu ispadne kao da su rodili malu varijantu sebe. Baš neobično. Ne treba od djece očekivati da se rode kao naše unaprijeđene verzije, koje znaju što žele, koje su sigurne u sebe, samostalne… Naša djeca sve to tek trebaju naučiti. I ona koja su ekstroverti pa su uglavnom glasnija i možda vole zapovijedati i ona koji su zatvorenija i više im odgovara mirnija igra s jednom osobom ili nasamo.

Jedan dio njihovog ponašanja ovisit će i o primjeru kakav imaju kod kuće. Možete na poslu biti glavna „faca“ koju svi vole, a kad dođete kući samo želite biti na miru. Koji dio sebe najčešće djeca imaju priliku vidjeti i na neki način oponašati? Štogod bilo, u redu je. U redu je što su djeca takva kakva jesu sve dok vidite da se redovito smiju, vesele vam se, radoznala su, zdrava, maštovita su i kreativna. Ne sputavajte ih u svemu što je na bilo koji način potencijalno opasno. Jer da se razumijemo, potencijalno sve može biti opasno, no ako im se stalno sve brani kako bi ih se zaštitilo, samopouzdanje, vjeru u sebe i život, osjećaj sigurnosti razviti neće. Jer im nedostaje iskustva. To ne znači da ih trebate stalno izlagati svim mogućim adrenalinskim iskustvima, ali pustite ih da istražuju s vama šume, penju se po drveću, kopaju zemlju, trče po livadama, hodaju po kiši i lokvama u nepromočivoj obući, uprljaju se, istražuju svoje sposobnosti, fizičke i psihičke.

 

Ono što će, između ostalog, učiti kod mene na radionicama pomoći će im da ova iskustva u kojima istražuju svoje granice dožive još jače, nauče promatrati budnije, aktiviraju sva svoja osjetila i pronađu ljepotu u sebi i oko sebe. U suradnji s vama, pomoći ću da se svi aspekti emocionalne inteligencije podignu i aktiviraju na odgovarajući način. I zato, pravac priroda, drveće jedva čeka da se djeca ponovo počnu verati po njima za stvarno, a ne u nekim tamo virtualnim prostranstvima u kojima se nitko neće pošteno radovati i imati osmijeh kao ova djevojčica na fotografiji.